Tisza-tavi kenutúra egy tisztább tóért
2019. július 11. írta: Gaba VR

Tisza-tavi kenutúra egy tisztább tóért

Bérelj kenut és fizess egy zsák szeméttel

vagas_01_05_54_03_still005.jpg

A Tisza-tó vadregényes tájain sokféle különböző vízi élőhellyel találkoztunk. A hatalmas nyílt vízfelületek mellett mocsaras, lápos területeken, illetve dél-amerikai és afrikai folyókat idéző, mangrove-erdő szerű csatornákon csónakunk.

Neki is vágtunk, hogy felfedezzük Magyarország egyik leggazdagabb vízi élőhelyét, miközben megtisztítottuk a nádast a tavaszi áradások során idekerült szeméttől.

(A tökéletes VR élmény érdekében mobileszközön a címsorra kattintva nyisd meg az alábbi videót - ne a "lejátszás" gombra kattints! Az optimális felbontás érdekében lejátszáskor állítsd be az 5K képfelbontást.) 

"Bérelj kenut és fizess egy zsák szeméttel" címmel hirdettek figyelemfelkeltő akciót a Tisza-tavon, és mi éltünk is a lehetőséggel. Szemétszedésért cserébe egy kenut kaptunk, amivel Tiszafüredről indulva áteveztünk a Nagy-Morotva természetvédelmi területére.

A Tisza-tó annak idején a Tisza felduzzasztásával jött létre, így nem véletlen, hogy Magyarország második legnagyobb folyója mind a mai napig itt folyik keresztül a tavas mocsaras és lápos területek közepén, egyfajta vízi autópályaként haladva, miközben mindkét partja felől kisebb csatornák csatlakoznak rá.

Az út során kezdetben a Kongó vagy az Amazonas őserdeiben érezhetjük magunkat, miközben elérjük a terültet átszelő Tiszát. A folyót több kisebb csatorna köti össze a Tisza-tó állóvízi területeivel, ahol nádasokat átszelő vízi utakon közelíthetjük meg Európa legnagyobb tündérfátyol és tündérrózsa mezőit, és ahol a különleges növények mellett páratlan madárvilággal találkozhatunk egészen testközelből.

A Tisza felől érkezve, egy zsilipen át érünk be a természetvédelmi területre, ahol egyedülálló növény és állatvilág fogad bennünket, és sajnálatos módon, a Tisza áradása során idekerült szemét is. Majd ahogy a ligeterdő fáit lassan nádas váltja föl, hamarosan meg is érkezünk a hatalmas nyílt vízre.

A szinte végtelennek tűnő tavon az uralkodó szélirány a nádas felé tereli a csónakunkat. És nem csak minket visz oda, hanem gyakran a szemetet is azok a nádasok fogják föl.

A szemétgyűjtő akció közben hatalmas területeket barangolhatunk be, nádasról nádasra, csatornáról csatornára, átszelve a nagy vízi növényekkel benőtt tündérrózsa mezőket, meg-megállva a nádasok közelében, hogy kiemeljük a tájidegen üvegeket, palackokat és műanyag szemeteszsákokat.

A hatórás túra szinte villámgyorsan eltelik ebben a festői környezetben, és a naplementében gyönyörködve, teli szemeteszsákunkkal a fedélzeten indulunk vissza a kikötőbe, és bízunk benne, hogy ennyivel nekünk is sikerült hozzájárulni a Tisza-tó tisztaságához. 

Hogyha kíváncsi vagy a többi 360 fokos úti filmemre, iratkozz fel a csatornámra, és nézz körül a videó lejátszási listáim között! 

süti beállítások módosítása