20 kilométer a magyar „Loire menti” kastélyhoz
2019. október 18. írta: Gaba VR

20 kilométer a magyar „Loire menti” kastélyhoz

Biciklivel Tiszadobra, a folyók menti gáton

tiszadob09.jpg

Őszi biciklitúra a folyók menti gáton, a Tisza-Sajó torkolathoz és a mesés Andrássy-kastélyhoz. Tarts velünk ezen a 20 kilométeres úton a Borsod megyei Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetből Tiszadobra, miközben átkelünk egy Európa-szerte különlegességnek számító pontonhídon is!

A borsodi Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet határáról indulunk el rövid őszi biciklis túránkra. Ezt "Három folyó vidékének" is nevezhetném, ugyanis itt ömlik a Sajóba a Takta és a Hernád-csatorna is, ezzel igazán különleges ártéri erdős vidéket hozva létre a környéken.

A gát elején állva az egyik irányban található a Szamárhát tanya, míg az oda vezető utat keresztezi az a töltés, amely északi irányban a Takta, délre pedig a Sajó mellett halad. Ezen a gáton indulunk el dél, dél-kelet felé, ahonnan jobb kéz felé végig a Sajó melletti ártéri erdőt látjuk majd, míg balra legelők és szántóföldek terülnek el.

A helyiek ezt körgátnak is nevezik, ugyanis az odalent lévő tanyákat és földterületeket védi meg gyakorlatilag minden irányból, a környéken lévő megannyi folyótól, pataktól és csatornától az áradások idején.

 

Közvetlenül a folyópartra szinte mindenhol csak a sűrű ártéri erdőn keresztül juthatnánk le, kivéve egyetlen tisztást, amit a környékbeliek Bakraknak neveznek. Ez körülbelül 3 kilométerre van a szamárháti kereszteződéstől, ahonnan indultunk. És itt egy betonozott lépcső vezet le a vízpartra, a Sajóhoz.

A folyó egyébként egészen Szlovákiából ered, és itt, Magyarországon ér véget. Összesen 223 kilométer hosszú, és ezen az utolsó szakaszon nagy, olykor 180 fokos kanyarokat rajzolva éri el a Tiszát.

A nagy torkolat előtt még érintjük az Inér-háti főcsatornát és a környékén lévő békés tanyavilágot, majd kicsivel több mint 8 kilométert biciklizve érjük el a gáton azt a 90 fokos kanyart, ami már a Tisza közelségét jelzi. 

És bár nincsen jelölt út, egy viszonylag titkos ösvényen gond nélkül megközelíthetjük azt a pontot, ahol a Sajó a Tiszába ömlik, és az ártéri erdőn keresztül lejuthatunk közvetlenül a torkolathoz.

sajo-tisza.jpg

Ezt a pontot talán a környékbeliek se nagyon ismerik, pedig nagyon szép kilátás nyílik a hatalmas Tiszára, miközben egy kis domb másik oldalán a Sajó vize folyik bele. A szeles idő kicsit felkorbácsolja a folyók felszínét, és a Tisza kifejezetten vad folyó benyomását kelti. Ám jó látni az érintetlen, természetes partszakaszokat végig a víz mentén.

Ettől a torkolattól körülbelül 7 kilométerre fogunk majd átkelni a folyón, úgyhogy kis biciklis túránk leghosszabb egybefüggő szakasza következik, végig nyíl egyenesen a gát tetején. Közben a töltés bal oldalán egyre jobban rálátunk az egész sík területre, a tájvédelmi körzetre, a szántóföldekre, és a távolban a körgát melletti ártéri ligetekre.

Aztán lassan elérjük a első országúti kereszteződést. A Tiszalúcot és Tiszadobot összekötő úton jobbra fordulva ismét lemegyünk a Tiszához, ahol egy nem mindennapi hid vár ránk. Elhaladva a megyehatárt jelző táblák mellett hamarosan megpillantjuk az úgynevezett pontonhidat.

ponton_hid.jpg

Ez a szerkezet egész Európában egyedülálló, és itt a Tiszán is jelenleg csak kettő üzemel belőlük. Az egyik épp ez, a Tiszadob és Tiszalúc közti átjáró, ahol az útpálya fa deszkákból épült, és kis szélessége miatt egyszerre csak egy irányban autózható.

Ám a csekély forgalom mellett biciklivel teljesen kényelmes, ugyanakkor nem mindennapi érzés közvetlenül egy folyó felszínén lebegő szerkezeten tekerni.

Innen aztán már csak másfél kilométert kell megtennünk, hogy elérjük Tiszadob határát. Majd célba vesszük az egykori gyermekváros területét, rajta egy különleges Andrássy-kastéllyal.

tiszadob.jpg

A Tisza-part helyett hirtelen pár pillanatra a Loire völgyében érezhetjük magunkat.

Az immár teljes pompájában itt álló épület rekonstrukciója 2015-ben fejeződött be, és azóta már a sövénylabirintus is újjá éledt.

Az épület érdekessége, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablaka van. És persze nem mindennapi panorámája a Tisza és a Tisza holtág által határolt természetvédelmi területre.

Ez a mesebeli helyszín lesz most a 20 kilométeres túránk utolsó állomása, mielőtt megtennénk ugyanezt az utat visszafelé is.

A 20 kilométeres kerékpáros túra állomásai:

  • Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet határa (a szamárháti tanyára vezető út)
  • "Bakrak": tisztás és pihenőhely a Sajó parton /~3,2 km
  • Tanyák az Inér-háti-főcsatorna mellett /~7,3 km
  • Sajó-Tisza torkolat /~8,4 km
  • Tiszadobi pontonhíd (átkelő a Tiszán) /~16,3 km
  • Tiszadob határa /~17,9 km
  • Tiszadobi Andrássy-kastély kapuja /~19,3 km

Hogyha szeretnéd velem átélni az őszi biciklitúra élményeit, nyisd meg a cikk elején található videót. És hogyha szívesen velem tartanál a 360 fokos utazóblogom állomásain is, iratkozz fel a csatornámra, és nézz körül a videó lejátszási listáim között is!

süti beállítások módosítása