Kreatív utiképek 360 fokos kamerával
2020. június 04. írta: Gaba VR

Kreatív utiképek 360 fokos kamerával

Tippek 360 fokos fotózáshoz utazás közben, kameraállvány nélkül

travel360-hun_00_06_36_23_still001.png

A 360 fokos fotózás számos új lehetőséget kínál, hogy minél részletesebben örökítsük meg utazásainkat. Ám ahhoz hogy igazán színes és kreatív képeket készítsünk, mindig jól jöhet egy-két apró trükk.

Ezúttal megosztok veled pár tippet ahhoz, hogy hogyan fotózz kézből az utazásaid során, akár egyetlen 360 fokos kamerával, mindenféle állvány, vagy további nagy és nehéz kiegészítő nélkül.

A hagyományos kamerákkal viszonylag egyszerű dolgunk van az utazások során: csak bepakoljuk a gépet, és irány a nagyvilág! Ám 360 fokban már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet: kámeaállványokra, monopodokra és egyéb kamerarögzítő és kameramozgató eszközökre is szükségünk lehet, ami hátizsákos turistaként sok plusz terhet jelent.

Ráadásul az extra súly mellett ezek a kiegészítők sokszor méretre is túl nagyok ahhoz, hogy egy repülőúton berakjuk őket a kézipoggyászba vagy egyszerűen felvigyük magunkkal a fedélzetre. Ugyanakkor forgatás és fotózás közben is kínos helyzetbe kerülhetünk, például amikor egy standon, fürdőruhás emberek között állítjuk fel a teljes setupot.

De ha felkészültek vagyunk, a 360 fokos fotózás is lehet olyan egyszerű, mint a “hagyományos” formátum, és a technikai tudás mellett akár egy kis kamera és egy szelfibot is elegendő lehet hozzá. Most adok is pár tippet, hogy hogyan fotózz kézből az utazások során, mindenféle állvány vagy további nagy és feltűnő kiegészítő nélkül.

  1. 1. Tipp: Kreatív kamera-tartás

360 fokos úti fotókon gyakran láthatjuk azt a szelfi szerű beállítást, amikor a kamerát valaki csak úgy, egyszerűen kitartja maga elé. Ez sok esetben gyors és praktikus megoldás, de többnyire nem túl kreatív és művészi, azáltal, hogy a kép készítője amolyan “kívülállóként”, túlságosan turista szerepben jelenik meg a felvételeken. Viszont ha már nem tudjuk elkerülni, hogy szerepeljünk a képen, tegyük azt stílusosan. Íme, három izgalmas beállítás, amit érdemes kipróbálni:

  • “flying cam”: szabaddá téve a kezeinket,  kicsit összezavarhatjuk az embereket, hogy hol is van a kamera. És ezt a technikát szinte bárhol el lehet sütni. 
  • “flying cam” egy ablakon keresztül: hogyha kamerát egy szelfi botra vagy monopodra rögzítve egyenesen kitartjuk a szállás ablakán, az úgy néz majd ki, mintha egy drón lebegne odakint. Ez igen kreatív módja annak, hogy kézi expozícióval örökítsük meg a hotel vagy apartman épületét és önmagunkat 360 fokban. 
  • “rearguard360”: tovább gondolva a flying cam koncepcióját, olyan képeket is csinálhatunk magunkról (magasságtól és kamera pozíciótól függően), mintha egy láthatatlan fotós vagy épp egy drón követne bennünket.

flyingcam01-lp-hd_1.jpg

  1. 2. Tipp: Kreatív utómunka

Hogyha nem akarjuk magunkra vonni mások figyelmét valamelyik fenti technikával (mert hát valljuk be, kívülről mindegyik elég látványos), vagy szimplán csak másféle szögben szeretnénk fotózni, a képeket utólag is módosíthatjuk kicsit.

Kézből fényképezve az egyik problémás terület épp a kezünkre lesz, ahogy a szelfi botot, monopodot vagy közvetlenül magát a kamerát fogjuk. Ilyenkor a kamera alja fizikailag nem esik egybe a fénykép aljával, úgyhogy az ingatlanfotóknál gyakran használt "logós" megoldás itt nem működik. Sőt, kifejezetten furcsán néz ki, ha egy logóval próbáljuk meg elfedni ezt a részt. Azonban egy kis kreativitással és különböző tárgyakkal már sikerrel járhatunk.

Egy kézenfekvő megoldás, hogyha magának a kamerának a képét retusáljuk a saját kezünkbe, mintha épp azt tartanánk. De csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy éppen milyen érdekességet találunk ki. Például egy nyári fotón akár fagylaltot is tarthatunk a kezünkben.

Az effajta utómunka tehát nem merül ki a szín korrekcióval vagy fényeléssel, de cserébe megmenthetjük az amúgy közepesen sikerült képeinket, sőt magasabb szintre emelhetjük őket.

retouching.jpg

Sajnos azonban nem minden utazásra vihetünk magunkkal laptopot, és így a bonyolultabb szerkesztéseket van, hogy már csak később, otthon tudjuk megoldani. De szerencsére a kreatív kamera-pozíciók mellett más fegyverünk is van, amit még egyből a helyszínen be tudunk vetni!

  1. 3. Tipp: Kreatív helyszínek és pozíciók

Kreatív helyszínválasztás alatt nem feltétlenül csak azt értem, hogy mindig újabb és újabb, egyre izgalmasabb környezetet keressünk magunk körül. Sőt, épp az a lényeg, hogyha nyitott szemmel járunk, szinte minden helyszínben megláthatjuk a potenciált egy jó 360 fokos felvételhez.

Játszhatunk a távolságokkal, közelebb vagy távolabb állva bizonyos tereptárgyakhoz vagy épületekhez, amelyek mérete és perspektívája ilyenkor látványosan változik. Sőt, a szabályos formák mellett bátran kísérletezhetünk aszimmetrikus kompozíciókkal is, ami a “kisbolygó fotózásban” mindig különlegesség-számba megy.

Mindez persze eleinte egy kis gyakorlást igényel, de idővel egyre könnyebb lesz. Viszont ha épp nincs jobb ötletünk, egy magasra tartott kamerával a legtöbb esetben szép kis fordított kisbolygó nézetet kaphatunk. Érdemes tehát ezzel is kísérletezni. Ilyenkor tegyünk a fejünk tetejére a kamerát, vagy ha van nálunk monopod vagy szelfibot, akár még magasabbra is emelhetjük. Tartsuk egyenesen a kamerát, hogy mi magunk közvetlenül alatta legyünk, és így a fordított kisbolygón teljesen láthatatlanok leszünk.

Persze egy másik megoldásként közvetlenül a földre is lerakhatjuk a kamerát, ami szinten érdekes perspektívát ad. Sőt, ha víz is van a környéken, bátran a víz alá merészkedhetünk. Ez egészen új dimenziókat nyithat meg, és azzal, hogy közben mi magunk a kamera körül lebegünk, egészen biztos, hogy egy igazán szokatlan és kreatív nézőpontot adunk a nézőknek.

Összességében azt tanácsolom, hogyha egy minimalista setuppal dolgozol, próbálj ki izgalmas kamera szögeket, bátran és kreatívan menj rá a képre utómunkával, hogy elfedd a kézi expozíció okozta problémákat, és minden helyszínhez alkalmazd a leginkább oda illő technikát. Így aztán állvány és más feltűnő eszközpark nélkül is kényelmesen fotózhatsz 360 fokban akár hátizsákos utazások alkalmával is.

A bejegyzés elején lévő kis videóban részletesen megmutatom a különböző technikákat. Nézd meg, hogyan készülnek, és gyűjts egy kis ihletet belőlük!

süti beállítások módosítása