Brassó: Belvárosi látnivalók egy délelőtt alatt
2019. november 20. írta: Gaba VR

Brassó: Belvárosi látnivalók egy délelőtt alatt

Brassó 3 legérdekesebb látnivalója 360 fokban

brasso-cover.jpg

Az erdélyi Drakula mítoszok nyomdokán, a törcsvári kastélyhoz talán legközelebb eső városban, Brassóban töltünk egy délelőttöt. És hogy mit tartogat a belváros a hozzánk hasonló átutazók számára? Tarts velem, és megmutatom 360 fokban!

(A tökéletes VR élmény érdekében mobileszközön a címsorra kattintva nyisd meg az alábbi videót - ne a "lejátszás" gombra kattints! Az optimális felbontás érdekében lejátszáskor állítsd be az 5K képfelbontást.) 

1. Tanácsháza

Brassó főterének legjellegzetesebb épülete a középen álló régi városháza, Tanácsháza de innen látunk rá talán legjobban a szemközti Cenk hegyre is, a Brassó felirattal.

A 80-as években sétáló övezetté alakított, igényesen felújított tér csaknem összes háza műemlék épületnek számít, ahol különböző éttermeket is találunk. Illetve a tér egyik szegletében, a házak között máris megpillanthatjuk a híres Fekete templomot.

2. Fekete Templom

A gótikus evangélikus templom egész Románia legnagyobb temploma. Nevét a 17. század végén tomboló tűzvész után kapta, mely során falait fekete korom borította be.

A hányattatott sorsú épület, miután a történelem során többször is csaknem teljesen megsemmisült, végül 2000 körül nyerte el mai formáját.

Az épület tövében áll a tér névadójának, Honterusnak a szobra, aki személyesen Luther ajánlására lett annak idején a templom első evangélikus lelkésze. Sajnos a talapzaton lévő bronztáblákat az elmúlt húsz évben többször is megrongálták, de ma már kamera őrzi a vandáloktól.

3. Zsinór utca

Alig pár perc sétával az ország legnagyobb templomától, hamarosan egy másik végletbe csöppenünk. Mintegy 100 méterre a Honterus szobortól találjuk Európa egyik legkeskenyebb utcáját, amit a sarkon egy kis középkori hangulatú táblácska is jelöl. A jelzést követve, egy szűk kapualjon keresztül indulhatunk el a kis macskaköves úton.

110-130 centis szélességével a Zsinór utcát Európa harmadik legkeskenyebb utcájaként tartják számon, ahol egy kijelölt területen egy kis „turista üzenőfalat” találunk, majd modern falfestmények között sétálhatunk tovább.

Ez, a házak közti keskeny sikátora középkorban védelmi szerepet látott el, majd sokáig elhanyagolták, és csak az utóbbi évtizedekben fedezték föl turisztikai vonzerejét.

Ez az a három brassói látnivaló, amit egy félnapos séta alkalmával is megnézhetünk, ha épp átutazóban vagyunk a városban. Ezeken kívül izgalmas élmény lehet egy kis libegőzés a hegyoldalban, vagy kisétálhatunk a város középkori falaihoz, egy régi kapuhoz vagy bástyához.

Nekem azonban csak ennyi időm volt, mielőtt tovább indultam volna a közeli Drakula kastély felé. 

Hogyha kíváncsi vagy a Törcsvári kastélyban készített videómra és a többi 360 fokos úti filmemre, iratkozz fel a YouTube csatornámra, és nézz körül a videó lejátszási listáim között! 

süti beállítások módosítása