Tavaszi séta a keszthelyi kastélyparkban
2019. április 10. írta: Gaba VR

Tavaszi séta a keszthelyi kastélyparkban

Nyugat-magyarországi vlog ep. 01.

img_9057-edit.jpg

A tavasz első napsugarai szabadba csábítanak, és a virtuális kirándulásunkat Nyugat-Magyarországon, Keszthelyen kezdjük el. 

Tarts velünk 360 fokban, ahogy végigsétálunk a Festetics-kastély parkjában, és ellátogatunk Pálmaházba és a Madárparkba is.

 (A tökéletes VR élmény érdekében mobileszközön a címsorra kattintva nyisd meg az alábbi videót - ne a "lejátszás" gombra kattints! Az optimális felbontás érdekében lejátszáskor állítsd be az 5K képfelbontást.)

Keszthely sétálóutcájának a végén, egy hatalmas öreg kapun keresztül lépünk be a 42 hektáros kastélyparkba, benne a 18-19-dik század fordulóján épült Festetics-kastéllyal. A park ma természetvédelmi terület, és maga az épület pedig Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke.

img_9773.jpg

A kastély ma 101 helyiségből áll, és bár az épület középső szárnya már az 1700-as évek közepén felépült, az utolsó nagyobb módosítások egészen az 1800-as évek végéig várattak magukra. Akkor készült el a torony, a báltermek, a vendég-lakosztályok, és az U-alakú kastély elnyerte mai formáját.

Átsétálva az egykori kocsiáthajtón, a park belsejébe jutunk, és szépen kirajzolódik körülöttünk az a bizonyos U alak.

img_9779.jpg

A nap bármely szakában is érkezünk, a kastély mindig más-más arcát mutatja. Az egyik legizgalmasabb jelenség, hogy az épület tájolása miatt a naplemente vöröses fénye átvilágít az átjáró fölötti tükörtermen, a tornyon és több lépcsőházon is, ami igazán különleges látvány.

img_9572.jpg

Ilyenkor, a nap végén, az épület túlsó oldalán hangulatos naplementében sétálhatunk, miközben a nyugati falak szinte ragyogva verik vissza a késő délutáni napsugarakat, míg a növények élénk zöldes színe narancsosba fordul...

A parkban sok különleges, több száz éves növénnyel találkozunk, melyek ilyenkor tavasszal rügybe borulnak. De az óriási örökzöldek árnyékában már most, kora-tavasszal is megállhatunk pihenni a tó fölötti hídon, ahonnan szép kilátás nyílik a kert nagy részére, ami egy kisebb szegletében még tartogat meglepetéseket.

A kastélytól nem messze, a park egy elkerített részén madárparkot és egy öreg pálmaházat is találunk.

A madárparkban több mint 60 kisebb-nagyobb madár él, a fekete hattyúk mellett pávák, ludak récék, és még számos más szárazföldi és vízi faj.

Az itteni tavacska egyik fala pedig üvegből készült, betekintést engedve a benne úszkáló halak mindennapi életébe.

Míg az egyik part felől hagyományos tónak tűnhet, a másik irányból már egy görög színház szerű nézőtérről követhetjük figyelemmel a vízi valóságshow-t. Az üveg mögött a halak egyesével, vagy rajokban vonulva haladnak el előttünk, míg a hatalmas akvárium falán keresztül épp, hogy csak meg nem érinthetjük őket.

A kicsit földbe süllyesztett, üvegházakban azonban már biztos, hogy nem szívesen nyúlnánk semmihez. Tüskés kaktuszok és pozsgások sorakoznak kétoldalt a sivatagi terepasztalokon.

Az ilyen, érdekes, hosszúkás épületekből egyébként három is áll egymás mellett, és bennük látszólag még ma is aktív növénytermesztés zajlik. Ezek mellett még a hatalmas pálmaházban is körülnézhetünk kicsit, ahol természetesen pálmák, kakaó- és kávéfák és más egzotikus növények is várnak. A különleges orchideák mellett itt találjuk Európa legnagyobb hibiszkusz gyűjteményét is.

A galériás középső teremben, az emeletről közelebbről is szemügyre vehetjük a gigantikusra nőtt szobanövények terméseit, és végignézhetünk a házi dzsungel ösvényein a lombkoronaszint magasságából.

A Pálmaházon kívül szintén a kastélyparkban áll a Hintómúzeum épülete is, ahol több mint ötven, a 18–19. századból származó kocsit, hintót és lovas szánt nézhetünk meg. 

Praktikus tanács: hogyha a kastélyhoz kapcsolódó valamennyi kiállításra kíváncsi vagy, érdemes megvenni a 3700 forintos "összesített" jegyet, amely az Állatparkba, a Pálmaházba és az összes kiállításra érvényes.

Hogyha kíváncsi vagy a többi 360 fokos úti filmemre, iratkozz fel a csatornámra, és nézz körül a videó lejátszási listáim között!

süti beállítások módosítása