Látványos filmes trükkök 360 fokos kamerával
2019. július 23. írta: Gaba VR

Látványos filmes trükkök 360 fokos kamerával

5+1 tipp a profi vágóképekhez

p1077201_00_06_55_24_still001_1.jpg

Készítsünk izgalmas, filmes vágóképeket 360 fokos kamerával! Ezúttal 6 olyan tippet osztok meg veled, amelyek segítségével akár profi anyagokban is használható felvételeket kaphatsz. Ezek kifejezetten olyan professzionális beállítások lesznek, amiket videó klipekben, reklámfilmekben is szoktam használni, és nem csak blogokban vagy privát közösségi oldalakon állják meg a helyüket.

Az első tippem egy igazán profi felvételhez, hogy miután megtervezted az adott jelenetet, és minden jónak tűnik, figyelj oda az árnyékokra is! Teljesen amatőr hatást kelt, ha a monopod vagy a kamera árnyéke megjelenik a képen. De ha odafigyelünk rá, teljesen egyedi kameramozgásokat és kameraszögeket kapunk.

03.jpg

Bizonyos 360 fokos kamerákkal kifejezetten drón szerű, tükörsima, nagy látószögű felvételeket készíthetünk, de egyúttal óvatosnak is kell lennünk, nehogy ebbe az ultra nagy látószögbe bele kerüljön a kamera vagy a monopod árnyéka.

02.jpg

Továbblépve néhány speciálisabb technikához, olyan képi megoldásokat érhetünk el, amiket hagyományos kamerákkal még nehezebb reprodukálni. Az egyik ilyen az úgynevezett POV effekt, azaz egy olyan kamera beállítás, mintha a szereplő szemével látnánk.

Csak fogom a kis One X-et, és ebben az esetben egy vakukapapucs adaptert, amit óvatosan a fogaim közé helyezek. És ennyi az egész! Máris foroghat is a POV video, miközben mindkét kezem szabad, és az így készült felvét bármilyen horrorfilmben vagy akciójelenetben jól mutat…

04.jpg

De vannak más POV vagy FPV trükkök is, például olyan vágóképekhez, amikor egy tárgyat kell lekövetni

05.jpg

Ez kezdetnek lehet egy kis papírrepülő, de persze, játszadozhatunk kicsit nagyobb dolgokkal is, mint egy-egy komolyabb makett repülővel. Ilyenkor a felvétel általában annyira lesz élethű, mint amennyire maga a makettünk.

06.jpg

Kicsit visszatérve néhány különleges nagy látószögű jelenethez, sokszor célszerű lenne, ha a szereplőnk saját maga tartaná a kamerát egy láthatatlan szelfibottal, mert így lényegében a kamera mindig azonos távolságra lenne tőle. Ez sok szempontból előnyös, ám ugyanakkor nem túlságosan szerencsés, hogyha látszik, hogy a színésznek van valami a kezében. Ráadásul ilyenkor az egész kéztartása is furcsa emiatt.

Azonban egy megfelelő kiegészítővel az egész felvétel sokkal természetesebb lesz, és már senki nem gondol rá, hogy a szereplő egy szelfibotot tart a kezében. Persze, ilyenkor is figyelnünk kell az árnyékokra.

07.jpg

Végül térjünk rá egy olyan legendás filmes effektre, amely a 360 fokos kamerák megjelenése előtt csak igen bonyolult módon volt megvalósítható. Ezt, a Mátrix című film után szabadon, csak bullett time-nak nevezik.

A technika alapja, hogy a 360 fokos kamerát magunk körül pörgetjük, miközben magas képkocka sebességgel filmezünk. Azonban a dolog szépséghibája, hogy egy „hagyományos” bullet time videóhoz a szereplőnknek mindig fel kell emelnie azt a kezét, amivel a kamerát forgatja maga körül. És ezzel az a baj, hogy így nehezen illeszthető be bármilyen történetbe, és nehéz megmagyarázni, hogy a színész miért is tartja olyan furcsán az egyik karját egy-egy adott jelenetben.

08.jpg

Képzeljük csak el Neot a Mátrixban, ahogy minden egyes ilyen lassított jelentnél fölemeli a kezét. Nem túl életszerű a dolog. De sajnos ez a kéztartást elengedhetetlen ehhez a technikához. Legalábbis ha ilyen egyszerűen, egy 360 fokos kamerával szeretnénk megcsinálni. Úgyhogy kitaláltam egy, az előző helyzethez hasonló megoldást, és valamilyen odaillő tárgyat raktam a szereplők kezébe. Az első dolog, ami az eszembe jutott, az a léggömb, mert egy lufit fogva pont olyan az ember kéztartása, mint amikor a kamerát pörgeti maga körül. De bátran kísérletezhetünk más tárgyakkal is, és így ténylegesen profi körülmények között is használhatóvá válhat a technika.

09.jpg

Hogyha kíváncsi vagy további 360 fokos fotós és filmes technikákra, és szívesen velem tartanál a 360 fokos utazóblogom állomásain, iratkozz fel a csatornámra, és nézz körül a videó lejátszási listáim között is!

p1077201_00_06_55_24_still001_1.jpg

süti beállítások módosítása