Teleportálás effekt a Hipervándor című filmből - Házilag!
2019. szeptember 18. írta: Gaba VR

Teleportálás effekt a Hipervándor című filmből - Házilag!

Motoros slider és programozható kamerafejek nélkül

jumper-cover.jpg

Forgassunk mozgásvezérelt kamera-jeleneteket mozgó kamera nélkül, teleportálás effekttel kombinálva!

Ahelyett, hogy motoros sliderrel és kamerafejekkel dolgoznánk, most mindezt egy 360 fokos kamerával oldjuk meg, és az utómunka során állítjuk be a kameramozgásokat. Nézd meg, hogyan:

Már korábban is írtam arról, hogy a 360 fokos kamerákban rengeteg lehetőség van, akár úgy is, hogyha a velük készült felvételeket a hagyományos filmes formátummal próbáljuk kombinálni. És ezúttal is valami ilyesmiről lesz szó: egy elsőre bonyolultnak tűnő, motorizált slidert és programozható kamerafejet igénylő technikát valósítunk meg 360 fokos kamerával és egy egyszerű Stop Motion megoldással.

Stop Motion technika lényege, hogy fix kameraállás mellett veszünk fel bizonyos jeleneteket, melyek később így könnyen összevághatók. Ezzel egy egyszerű teleportálós effekt is könnyedén megoldható, ugyanis elegendő, ha rögzítünk pár másodperc "üres" képet az adott helyszínen, majd fölvesszük a jelenetet a szereplőnkkel a tér különböző pontjain.

teleport-stop-motion.jpg

Ezzel a módszerrel természetesen, nem csupán egy egyszerűbb teleportálás effektet hozhatunk létre, de így készülnek az olyan filmes jelenetek is, ahol a szereplők "klónozva" vannak, vagy egy színész játssza el a karaktere ikertestvérét is, stb... A lényeg, hogy ezzel a megoldással ugyanaz a szereplő egyszerre több helyen is jelen lehet a színen. 

Ám a Hipervándor című filmben egy kicsit bonyolultabb dolgot látunk! Például, a Colosseumban rögzített üldözős jelenetnél a kamera folyamatosan mozog, mialatt a fentihez hasonló stop motion technikával a színész hol itt, hol ott bukkan fel a képen.

jumper_25_movie_clip_colosseum_ambush_2008_hd_mp4_00_01_14_10_still001.jpg

Alapvetően egy hasonló jelenet leforgatása igencsak eszközigényes munka, ugyanis különböző programozható robotkamerákra van szükségünk, de kisebb költségvetésű projektek esetében is minimum egy mozgásvezérelt kamerafej vagy akár egy motoros slider is kellene hozzá (a kamerán, objektíven és statívon kívül).

De hogyha mindent beszereztünk, egy ilyen rendszerrel újra és újra fel tudjuk venni ugyanazt a jelenetet, megismételve a korábbi kameramozgásokat, és így egy kicsit magasabb szintre emelhetjük a fent bemutatott, klasszikus stop motion technikát.

Azonban ehelyett dolgoztam ki egy új módszert, ahol még kisebb költségvetéssel, csupán már egy 360 fokos akciókamerával és egy kameraállvánnyal dolgozva is elérhetünk hasonló hatást.

jumper_tutorial_magyar_00_02_26_21_still007.jpg

A technika lényege, hogy az egyszerű Stop Motion koncepcióból kiindulva, statikus képeket rögzítünk a 360 fokos kamerával, majd magát a kameramozgást az utómunka során adjuk hozzá.

Jelen esetben, a Hipervándor című filmhez hasonlóan, egy falakon ugrálós jelenet különböző részeit rögzítettem, miközben a kamera mozdulatlanul állt egy állványon. Annak, hogy végülis a tér mely pontjain bukkan fel a szereplőnk, csak a fantáziánk szabhat határt. Jelen esetben a lenti három variációt rögzítettem: egy távoli és két közelebbi "teleportálós" ugrással.

teleport-margit-sziget.jpg

Az ugrások mellett a filmben látható lövés és robbanás effekteket is megpróbáltam modellezni, mintha a szereplő folyamatosan az őt célzó puskalövések elől menekülne.

Ezt egy zöld hátteres robbanás-effekt használatával értem el, melyet a 360 fokos tér különböző pontjaira illesztettem. Az ilyen filmes effekteket akár készen is megvásárolhatjuk, sőt, sokat akár ingyen is beszerezhetünk a YouTube-ról, ugyanis egyes készítők jogdíjmentesen, szabad felhasználásra bocsájtják őket. Szóval, bátran lehet kísérletezni velük!

robbanas-margitsziget.jpg

Hogyha kíváncsi vagy a felvétel és az utómunka pontos menetére, nézd meg a bejegyzésben található videóban! Ott lépésről lépésre mindent megmutatok!

jumper_tutorial_magyar_00_04_47_13_still009.jpg

És hogyha kíváncsi vagy további 360 fokos fotós és filmes technikákra, és szívesen velem tartanál a 360 fokos utazóblogom állomásain, iratkozz fel a csatornámra, és nézz körül a lejátszási listáim között is!

süti beállítások módosítása