A Tapolcai-tavasbarlang | Csónakkal a Balaton-felvidéki város utcái alatt
2019. június 25. írta: Gaba VR

A Tapolcai-tavasbarlang | Csónakkal a Balaton-felvidéki város utcái alatt

Nyugat-magyarországi vlog Ep. 04.

tapolca-barlang_2_of_1.jpg

Tapolcán, a város utcái alatt nem mindennapi barlangrendszer húzódik, melynek egy szakaszán még csónakázhatunk is.

Ezúttal Tapolcai-tavasbarlangba látogatunk el, ahol körülnézünk a nem mindennapi járatrendszerekben, és az evezés mellett más, alternatív módszerekkel csónakázunk végig a 200 méteres föld alatti vízi szakaszon.

Bármennyire is hihetetlen, nem valahol távol a civilizációtól, hanem egy Balaton felvidéki város, Tapolca utcái alatt vagyunk. Ám ezeket az alagutakat nem emberi kéz, hanem a természet formálta, több kilométeres barlangrendszert hozva létre az évmilliók során.

tapolca-barlang_3_of_1.jpg

A járatokat a karsztvíz alakította, melyet nagy mennyiségben találunk itt mind a mai napig. Olyannyira, hogy egyes szakaszokon még csónakázhatunk is rajta, ugyanígy, a föld alatt.

A tavas barlang csónakázható része közel 200 méter hosszú, melyen mi magunk evezhetünk végig. Illetve a járatok szűkössége miatt sokszor evezőre sincs szükségünk, hanem érdemes a falba kapaszkodva, kézzel hajtani magunkat.

tapolca-barlang_1_of_1.jpg

A barlangi csónakázás egyik különlegessége, hogy a járatot végig világítással szerelték fel, és így helyenként még látványosabb ez a kristálytiszta, türkizkék víz.

A körülbelül 20 perces út alkalmával egész jól bele lehet rázódni a dolgokba, és a végén már tökéletesre fejleszthetjük a falba kapaszkodós kézi hajtást is.

Egész évben körülbelül 18 fok van odalent, ami pont kellemes az effajta testmozgáshoz, sőt, kifejezetten egészséges, ha közben jó mély levegőket veszünk. Pár nagyobb szippantás, és a barlang levegője kellemesen megtisztítja a tüdőnket, mielőtt az út végén kipattannánk a csónakból, és visszatérnénk a felszínre.

untitled_300.jpeg

Odafent a különleges, mediterrán hangulatú Malom-tónál bukkan fel a karsztvíz. És a kis tavacska az esztétikuma mellett fontos szerepet tölt be a barlang vízgazdálkodásában is. Ugyanis a patak megduzzasztásával kialakított tó segít abban, hogy odabent csónakázható legyen a tavasbarlang.

Innentől azonban Tapolca-patakként folytatja a víz az útját, és meg sem áll a Balatonig!

Hogyha kíváncsi vagy a többi 360 fokos úti filmemre, iratkozz fel a csatornámra, és nézz körül a videó lejátszási listáim között! 

 

 Nézz körül velem Magyarország legnagyobb bivalyrezervátumában is:

109-bivalyok.jpg

süti beállítások módosítása