Hogyan készíts különleges 360 fokos felvételeket
2019. február 06. írta: Gaba VR

Hogyan készíts különleges 360 fokos felvételeket

A "Rearguard360" technika

rearguard360.jpg

Megmutatom a #rearguard360 elnevezésű fotó-technikám titkait, amivel változatosabbá teheted a kézből készített 360 fokos képeidet, új tereket nyitva a kreativitásodnak. A felvételeken a szelfibot és a kamera is teljesen láthatatlan marad, sőt videó formátumban akár "láthatatlan operatőr" effektet is készíthetsz.

Feltűnt, hogy 360 fokban, kézből fotózva többnyire mindenki ugyanazokat a szögeket és tereket használja, ami eléggé hasonló képeket eredményez. Ilyenkor a monopodot vagy szelfibotot az emberek maguk elé tartják ki, de még nem nagyon láttam olyat, hogy a tér másik felét is kihasználták volna.

rearguard-szogek.jpg

Én már korábban is csináltam ilyen képeket, de nem tudatosult bennem, hogy ez akár egy önálló technika is lehetne, egészen addig, amíg ilyen szögekben kezdtem el forgatni - és ezt a megoldást angolul Rearguard360 technikának neveztem el.

Egy hirtelen ötlet volt, hogy kipróbáljak valami mást, ahelyett, hogy csak egyenesen magam elé tartanám a kamerát, és azt szerettem volna, hogy úgy nézzen ki, mintha egy operatőr követne engem. Persze, mintegy láthatatlan operatőrként.

04-rearguard360.jpg

Az embereknél a szokványosabb kameratartás talán onnan ered, hogy a hagyományos kamerákkal vagy telefonokkal így lehet a legkönnyebben figyelni a képhatárokra vloglás vagy szelfizés közben. De 360 fokban a képhatárok már egészen új értelmet nyernek (ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről, hogy képhatár).

Mindenesetre, ha ilyenkor látni szeretnénk, hogy pontosan mit is csinálunk, wi-fi kapcsolatot létesítve a telefon képernyője segíthet ebben, s így a kamerát nyugodtan magunk mögé tarthatjuk…

rearguard360-telefon.jpg

Persze, ahhoz hogy a monopod láthatatlan maradjon, oda kell figyelnünk rá, hogy a kamera és a szelfi bot egy vonalban álljon, illetve, hogy amennyire lehet, természetes testtartással fotózzunk.

Emellett azonban bátran próbálkozhatunk különböző szögekkel, és nagyon érdekes képeket kaphatunk mind az úgynevezett „little planet” (vagy kisbolygó) stílusban, mind teljes 360 fokos nézetben (mind fényképeken, mind videón).

03-rearguard360.jpg

Ilyenkor, hogyha kicsit magasabbra tesszük a kamerát, olyan lesz, mintha egy kis drón követne bennünket mindenhová, míg az alacsonyabb szögekben érdekes alsó perspektívákat találhatunk.

És mindezek után igazán izgalmas képeket lőhetünk – vagy legalábbis kicsit mást, mint amilyenek a szokványos kézből készített 360 fokos képek.

Hogyha érdekel benneteket a 360 fokos fotózás, és utazásaitok vagy a hétköznapok során egyedül szeretnétek kipróbálni valamilyen izgalmas beállítást, remélem, eszetekbe jut ez a technika, és hasznát veszitek majd!

Én sokszor alkalmaztam már ezt a technikát utazásaim során: bátran nézzetek körül a YouTube csatornámon, és kövessétek ott is Magyarország első 360 fokos fotó- és videó blogját!

01-rearguard360.jpg

süti beállítások módosítása