Sri Lankai bazározás és tuktuk élmény Kandy városában
2018. december 18. írta: Gaba VR

Sri Lankai bazározás és tuktuk élmény Kandy városában

Dél-Ázsia Vlog Ep04

img_9609.jpg

Egy ártatlan szuvenírvásárlási kísérlet során felfedezzük Kandy bazárnegyedét a régi belváros területén. Ám tipikus ajándékboltok helyett valami egészen mást találunk, különös üzletekkel és rámenős utcai üzletemberekkel :)

Tarts velem Sri Lanka egykori fővárosának utcáin, és nézz körül 360 fokban a bazárnegyedben és azon kívül, majd ülj be velünk a jellegzetes "népi taxijukba", a kis háromkerekű tuktukba, amiről kiderül, mire is képes hegymenetben, három személlyel a hátsó ülésén!

(A tökéletes VR élmény érdekében mobileszközön a címsorra kattintva nyisd meg az alábbi videót - ne a "lejátszás" gombra kattints)

Kandy valamikor Sri Lanka fővárosa volt, és a mai napig meghatározó szerepet tölt be a szigetország életében. Központi elhelyezkedésének köszönhetően innen kiindulva könnyen megközelíthetjük a főbb nevezetességeket, így kinti tartózkodásom alatt én is itt szálltam meg.

A város egyik jellegzetessége az úgynevezett bazár negyed, ami kapcsán nem egy hagyományos piacra kell gondolni, hanem lényegében különleges kis üzletsorok állnak több utcán keresztül a régi belvárosban. Ám turistaként csak igen kevés olyan boltot találni köztük, ahol klasszikus értelemeben vett szuvenírt vásárolhatunk.

img_9620.jpg

Azonban aki Sri Lankán utazgat hátizsákos turistaként, gondolom, elsősorban inkább élményeket gyűjt, mintsem hűtőmágneseket és kis szobrokat. És kulturális téren sok érdekességet láthatunk, köztük akár temetési menetet is: az utca szélén fehér ruhába öltözött asszonyok kísérnek szerzeteseket. 

img_9604.jpg

Egyébként Sri Lankán szinte egyáltalán nem látni temetőket. Csupán a kis számban itt élő keresztények temetőivel találkozhatunk elvétve. Maguk a buddhisták nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a holtesteknek, így azokat elégetik, majd a hamvakat szétszórják vagy elássák valahol, akár az útszélen. Nincsenek megszentelt és kijelölt temetőik sem a városokban sem pedig vidéken a falvak szélén.

A bazársor mellett Kandy-ben szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk a város közepén lévő Kandy-tóval. A hatalmas mesterséges tavat az 1800-as évek elején hozták létre, melynek egyik partja a híres Fog templom mellett fut, ahová szintén érdemes ellátogatni.

img_9598.jpg

A tavat egyébként a helyén lévő rizsföldek elárasztásával hozták létre, és az azt megkerülő utak egy jelentős szakaszon egyirányúsítva vannak, így bonyolítva az amúgy is kissé kaotikus közlekedést. A városban a part egyes pontjaira van, hogy csak a teljes tó megkerülésével lehet eljutni.

A közlekedési sávok felfestése mondhatni csak jelzés értékű: általában annyi jármű halad egymás mellett, amennyi épp elfér az úton.

img_9057.jpg

Az utat pedig mindenfelé kis háromkerekű tutktukok lepik el, és tömegközlekedés híján mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a különleges és olcsó közlekedési formát. Megosztozva a kis járműveken, egy 7-8 kilométeres út fejenként akár 350-380 forintnak megfelelő rúpiából is kijöhet. 

img_9608.jpg

süti beállítások módosítása