Hogyan klónozd magad mozgó kamerás videókban
2020. május 28. írta: Gaba VR

Hogyan klónozd magad mozgó kamerás videókban

Klónozás effekt 360 fokos kamerával

klonozas-blog.jpg

Forgassunk mozgásvezérelt kamera-jeleneteket, klónozás effekttel kombinálva!

Megmutatom, hogyan klónozd magad egyszerűen, mozgó kamerás jelenetekben egy 360 fokos kamerával, drága motoros sliderek és programozható kamerafejek nélkül.

A klónozás effekt nagyon népszerű és izgalmas filmes trükk, és viszonylag egyszerű is kivitelezni, amíg egy fix kamerával forgatunk. Ám ahogy különböző kameramozgások kerülnek a képbe, máris szembesülünk az egyik legnagyobb problémával, nevezetesen, hogy jó sok drága felszerelésre van szükségünk: motoros slider és különböző programozható kamerafejek kellenek ahhoz, hogy újra és újra megismételhessünk bizonyos kameramozgásokat.

Ráadásul, ha párbeszéd, vagy bármilyen szereplők közti interakció is van a jelenetben, színészi oldalról elengedhetetlen lesz a precíz időzítés.

De mi lenne, ha ezt a mozgó kamerás stop-motion trükköt a kamera fizikai mozgatása nélkül is meg tudnánk oldani? Egy fixen elhelyezett 360 fokos kamerával minden mozgást utólag is „beprogramozhatunk”, így nem kell az időzítéssel és a kameramozgatással bajlódnunk a forgatás alatt!

A bejegyzés elején lévő kis videóban megmutatom a teljes produkciós folyamatot, a felvételtől kezdve a végső utómunkáig, miközben kicsit újragondolom a Brian élete egyik híres és vicces jelenetét. Konkrétan klónokkal forgatom újra azt a rövid kis részt, amikor Brian arról szónokol, hogy „ti mind egyéniségek vagytok”… És mindezt egy mozgó kamerás jelentként oldom meg!

Kövesd végig a felvétel és az utómunka folyamatát lépésről lépésre!