Füstbombás forgatás izgalmas kameramozgásokkal
2020. január 22. írta: Gaba VR

Füstbombás forgatás izgalmas kameramozgásokkal

Hogyan forgassunk színes "Bullet Time" videót házilag

bullettime-extra-cover.jpg

A Bullet Time effekt egy slow motion effekt, ami nevét a Mátrix című film után kapta, és a lényege, hogy a kamera lassan körbeforog körülöttünk, miközben mi állunk, vagy lassított felvételen mozgunk. Míg a mozifilm forgatása során ezt számos kamera egyidejű használatával és green box technikával oldották meg, mi magunk legegyszerűbben egy 360 fokos akciókamerával reprodukálhatjuk az effektet.

Ám ennek a módszernek az egyik sajnálatos hátránya, hogy forgatás közben a kamerát tartó kezünket mindig a levegőbe kell emelnünk, és ez egy kicsit elronthatja az összhatást. Ugyanis sok esetben indokolatlannak tűnhet, hogy egy-egy jelentben miért emeljük fel a kezünket, amikor látszólag semmilyen okunk nincsen rá. Ezúttal néhány olyan megoldást osztok meg veletek, amik megoldhatják ezt a problémát is!

Kezdjük is a szerkesztéssel. Jó hír, hogy ilyenkor a felvétel során nem kell semmivel sem bajlódnunk, azonban cserébe az utómunka lesz majd egy kicsit időigényesebb. De azért azt is gyorsan megoldhatjuk! 

Ha Premiere Pro-ban dolgozunk, akkor a nyers .insv kiterjesztésű, 360 fokos videókat közvetlenül is beemelhetjük az idővonalra, mindenféle előzetes szerkesztés és renderelés nélkül. Ott aztán az 50fps-sel vagy még nagyobb képkoca sebességgel rögzített videónkat egyből le is tudjuk lassítani, és elvégezhetünk minden szükséges korrekciót a plusz effekt hozzáadása előtt. Ugyanis, a szerkesztés során egy fáklya vagy óriás csillagszóró-szerű effektet fogunk létrehozni, hogy legyen valami funkciója a kezünkben látható kis nyélnek.

Ha nincsen zöld hátteres nyersanyagunk, amit a képre illeszthetnénk, bátran dolgozhatunk fekete alapon lévő lángokkal vagy szikrákkal is. A "blending mode" beállításával a fekete hátteret is eltüntethetjük a képről mindenféle maszkolás vagy kulcsolás nélkül, egyszerűen azzal, hogy a keverési módot "screen"-re változtatjuk. Ezek után már csak némi automatizálás van hátra, hogy a lángunk kövesse a kézmozdulatainkat, és készen is vagyunk!

tutorial_bt_extra_eng_00_00_38_18_still002.jpg

A másik megoldás, hogy egy hasonló effektet hozunk létre a forgatás során, és így 100 százalékban igazi, természetes hatást kapunk.

Erre a leglátványosabb módszer, hogyha egy füstbombát vagy füstgyertyát rögzítünk a kameramozgató szerkezetünk tetejére. Ennek köszönhetően valódi, 3 dimenziós füst vesz majd körbe minket, miközben már senki nem fog belekötni a kéztartásunkba se. Hiszen egyértelmű lesz a nézők számára, hogy a füstbombát tartjuk épp a kezünkben.

bullet_time_blog.jpg

 És végül, hogyha izgalmasabb kameraszögeket is szeretnénk kipróbálni, csupán annyit kell tennünk, hogy beillesztünk egy kis gömbfejet a Bullet Time szerkezetbe, és máris alacsonyabb perspektívában forgathatjuk magunk körül a kamerát. A gömbfej szögének és a szelfibot hosszának beállításával egészen új kameramozgásokat produkálhatunk magunk körül.

És persze ezt a technikát kombinálhatjuk aztán az előbbi festékbombás és fáklyás-csillagszórós megoldással is, amik így talán még jobban néznek majd ki.

tutorial_bt_extra_eng_00_06_53_06_still012.jpg

A technikák részletes bemutatását megtalálod a cikk elején lévő kis videóban, és hogyha kíváncsi vagy további 360 fokos fotós és filmes technikákra, és szívesen velem tartanál a 360 fokos utazóblogom állomásain, iratkozz fel a csatornámra, és nézz körül a videó lejátszási listáim között is!