Irány Lisszabon! Tippek az utazáshoz és a kinti közlekedéshez
2019. január 17. írta: Gaba VR

Irány Lisszabon! Tippek az utazáshoz és a kinti közlekedéshez

Portugál Vlog Ep01

p1033341.jpg

Budapestről pár óra alatt a hatalmas Atlanti-óceán partján találjuk magunkat, ahol izgalmas felfedezések várnak ránk a portugál fővárosban, Lisszabon utcáin és a környező óceánpartokon. Azonban nem árt, ha néhány fontos dolognak már előre utánajárunk, és így könnyítjük meg az utazást.

Tarts velem, és nézz körül virtuálisan, hogy milyen kalandok várnak ránk Lisszabonban és környékén, és ismerkedj meg a legfontosabb tudnivalókkal ahhoz, hogy a reptérre érkezve egyből belevethesd magad a portugáliai életbe.

 (A tökéletes VR élmény érdekében mobileszközön a címsorra kattintva nyisd meg az alábbi videót - ne a "lejátszás" gombra kattints)

A korábbi Qataros repüléseim helyett ezúttal egy WizzAir járatot választottam ki, ami erre a kis rövid útra tökéletesen megfelel, és nem utolsó sorban a menetrendje is pont jól passzol a tervezett utazáshoz. Fapados géppel repülve a lisszaboni 2-es terminálra érkezünk meg, majd onnan egy reptéri busszal visznek be minket az 1-es terminálra, a főépületbe.

Ha nem szeretnénk autót bérelni, és úgy döntünk, hogy az első pillanattól kezdve a tömegközlekedéssel vágunk neki a felfedezőútnak, metrók, buszok, különleges villamosok, fogaskerekűk és hajók közül válogathatunk. És ha kicsit távolabb merészkednénk az óceánparton, természetesen, arra is van lehetőség!

Első körben azonban metróra kell pattannunk, amivel közvetlenül a reptérről pillanatok alatt bejuthatunk a belvárosba. Úgyhogy aki nem szeretne autót bérelni vagy transzfert fogadni, tömegközlekedéssel is gond nélkül utazhat tovább.

A turistáknak hatalmas segítség, hogy már itt, a reptéri metróállomáson is találunk jegyautomatát, ahol egyből megvehetjük a jegyet vagy a feltöltőkártyát, amivel aztán szabadon közlekedhetünk.

Egy nagyon jó és rugalmas rendszerrel találkozunk: vannak napijegyek, de ami talán sokak számára még jobb lehet, az úgynevezett Zapping konstrukció. Ez azt jelenti, hogy egy érintős kártyára bármekkora összeget feltölthetünk, amit később az utazások során felhasználhatunk. Így ha egy hétig vagyunk a városban, a bérletünk egész héten érvényes lesz, és nem kell naponta új jegyet váltanunk: csupán minden felszálláskor a megfelelő felülethez érintjük a kártyát, és a rendszer levonja az utazás árát, ami átlagosan 1.31 euró.

Ez a kártya Lisszabonnak a folyótól északra eső területén minden metróra, villamosra, siklóra, a buszokra és még a városi hajókra is érvényes. És végülis konkrétan annyit fizetünk az utazásért, amennyit tényegesen használjuk is a járműveket.

Hogyha hozzám hasonlóan az óceánparton szeretnétek megszállni, vagy épp sok városon kívüli programot is terveztek, az úgynevezett TST járatokat (főleg buszokat) vehetitek igénybe, melyek a Tajo folyó túlpartján járnak. Itt már nem használhatók a sima fehér színű Viva Viagem mágneskártyák, hanem minden alkalommal külön jegyet kell váltani. (Hacsak eleve nem olyan kombinált kártyát vásároltok, ami a Carris és TST járatokra egyaránt érvényes.)

Azonban már az egyszerű fehér kártyával is felpattanhatunk néhány igazi lisszaboni látványosságra is: a meredek és hangulatos kis utcákon közlekedő siklókra vagy a különleges százéves villamosokra. Köztük talán a leghasznosabb és legszebb a 28-as és a 15-ös járat, melyek Lisszabon történelmi városrészein haladnak keresztül, érintve a főbb látványosságokat.

És hát a kocsik kívül-belül már önmagukban is különlegesnek számítanak.

p1033387.jpg

A villamosozás és városi séták mellett érdemes felfedezni a folyó túlpartját is, ahol egy, a brazilhoz hasonló, hatalmas Jézus szobrot, kis halászfalvat és más érdekességeket is találunk. A megvásárolt utazókártya a Tajot átszelő három kompon is érvényes, és a nevével ellentétben viszonylag nagy, olykor két-háromszintes hajók pillanatok alatt átszelik a hatalmas tölcsértorkolatot.

p1044418.jpg

A város mellett sok érdekességet tartogat Portugália óceánparti része is, ahol közelebbről betekinthetünk a helyiek életébe. Sőt, bevállalósabb utazóként nem mindennapi élmény lehet egy kis biciklis kiruccanás, szörfözés, vagy csak fürdőzés kisebb bodyboard-okkal, felkeresve a helyi szörfparadicsomokat.

p1033572.jpg

A következő cikkekben a városi és városon kívüli látnivalókat mutatom majd be, illetve ezen a linken a többi Portugáliában forgatott VR kisfilmemet is megnézheted.

süti beállítások módosítása