A Szent Fogereklye Temploma és Buddha szemfoga Kandy városában
2018. december 19. írta: Gaba VR

A Szent Fogereklye Temploma és Buddha szemfoga Kandy városában

Dél-Ázsia Vlog Ep05

img_9663.jpg

Tudtad, hogy a történet szerint Buddha halála után a hamvaiból kiemelték néhány csontdarabját, köztük az egyik szemfogát?
Ezt a szemfogat őrzik ma Sri lanka korábbi fővárosában, Kandyben, a Szent Fogereklye Templomában.

A buddhista templomokhoz hasonlóan, ez az épületkomplexum is egy nagyobb területen fekszik, rajta különböző épületekkel. Tarts velem, és nézz körbe virtuálisan az egykori királyi palota környékén, és természetesen a Fog Templomban is, ahová az európai szokásokkal ellentétben, gyertyák helyett virágokkal és virágszirmokkal érkeznek a hívők...

(A tökéletes VR élmény érdekében mobileszközön a címsorra kattintva nyisd meg az alábbi videót - ne a "lejátszás" gombra kattints)

Kandy-ben a tóparton találjuk a hatalmas Fog Templomot, parkosított terekkel és különleges épületekkel. De még mielőtt az angol "fog" szóból a ködre asszociálnánk, fontos megemlíteni, hogy a „fog” ebben az esetben nem egy külföldi szó, hanem a magyar fordítás. Hiszen szó szerint Buddha szemfogát őrzik ebben a templomban.

Ám a buddhista templomoktól korántsem szokatlan módon, itt sem egyetlen épülettel találkozunk. A hivatalos nevén Szent fogereklye temploma a korábbi Kandy királyság palotakomplexumának területén áll, mellette több különböző funkciójú épülettel.

Elsőként a vizes árkot határoló fehér kerítést és a jellegzetes oktogon épületet látjuk, majd a főbejárathoz sétálva, azon keresztül juthatunk közelebb a benti, központi a templomhoz.

img_9738.jpg

Az európai szokásokkal ellentétben az épületeken belül nem gyújtanak gyertyát, hanem helyette virágokat és szirmokat helyeznek el. Ezek között talán a legszebbek a lótusz virágok. És ha valaki esetleg épp nem hozott ilyesmit otthonról, a bejáratnál még vehet magának. De hogyha a rengeteg virág láttán hiányolnánk a mécseseket, gyertyákat vagy a még annál is nagyobb lángokat, egy  félig nyitott, üvegfalú kis épületet is találunk a területen, ahol az idelátogatók gyertyákat gyújthatnak. Sőt, az épületen áthaladva, a szabad levegőn füstölőket is elhelyezhetnek.

img_9665.jpg

Természetesen, ennek a templomnak a területére sem lehet cipőben és térd alatt érő nadrágban belépni, úgyhogy nem szokatlan a derekukra kötött kendőket, sálakat vagy akár szoknyákat viselő férfiak látványa sem. Ugyancsak érdekes megoldás a belső kertbe vezető átjáró, amit állítólag azért építették olyan alacsonyra, hogy a vendégek akaratlanul is fejet hajtsanak a belépés során.

A komplexum területén aztán különböző épületeket, különös szabadtéri és tetővel fedett részeket is találunk a különböző szertartásokhoz. Köztük pedig kis sétáló utakon közlekedhetünk.

Külön kis házat építettek itt a híres Raja nevű elefántnak is. Ő volt Ázsia leghíresebb elefántja, és közel negyven éven át hordozta körbe a szent fogat az ünnepek alkalmával Kandy utcáin. A 80-as években, halála előtt pár évvel nemzeti kincsnek is nyilvánították őt, majd halála után itt állították ki a testét.

img_9724.jpg

Bent, a templomban egy elefántagyarakkal jelölt és elfüggönyözött kis terem előtt találjuk a napi rituálék fő helyszínét. A látogatóktól elzárt részen tartják Buddha szemfogát 7 drágakövekkel díszített, aranyból készült kis sztupa alatt. A szerzetesek naponta háromszor végeznek Szent Fog ceremóniát, és minden szerdán szentelt vízben is megmossák a fogat.

A kőterem fölé épített fa galériára a terem végeiben található lépcsőkön jutunk fel. Ott aztán egy hosszú asztalon számtalan színű és formájú virágot találunk, melyeket a szorgalmas szerzetesek folyamatosan rendezgetnek. A virágos galéria padlója mellett a falai és tetőszerkezete is fából épültek.

img_9681.jpg

Emellett érdekes, ahogy a kültéri és beltéri részek kombinálódnak, miközben félig-meddig a szabad ég alatt sétálhatunk tovább az Új Palota nevű épületrész felé.

A templom hátuljában lévő márvány teremben több mint 20 festményből álló sorozat mutatja be a Szent Fog történetét. A helyiség egyik végében pedig egy arany Buddha szentély áll, előtte vörös szőnyeggel, kétoldalt elefánt agyaros díszítéssel. A hófehér plafon közelében pedig minden egyes oszlop tetején arany kiselefántokat találunk.

img_9705.jpg

süti beállítások módosítása