Dambulla sziklatemplomai: buddhista zarándokhely Sri Lankán
2018. december 14. írta: Gaba VR

Dambulla sziklatemplomai: buddhista zarándokhely Sri Lankán

Dél-Ázsia Vlog Ep03

img_9267.jpg

Dambulla, Sri Lanka egykori fővárosa mellett, a hegyen találjuk az ókori sziklatemplomokat.

A szentélyekben több mint 150, többségében Buddhát ábrázoló szoborral találkozhatunk, a falakat pedig mindenhol különleges freskók díszítik. Tarts velem a felfedezőúton, ahol több kis makákóval is sikerül megismerkedni, akik hol félénkebben, hol bátrabban, játékosan ismerkednek a még soha nem látott 360 fokos kamerával :)

(A tökéletes VR élmény érdekében mobileszközön a címsorra kattintva nyisd meg az alábbi videót - ne a "lejátszás" gombra kattints)

A Dambulla melletti hegyen áll az ősi sziklatemplom, ami egy fontos buddhista zarándokhely Sri Lankán. Az időszámításunk előtti I. században alapították, de az évszázadok során többször is újjáépítették, átépítették. A templom messze van a lakott területektől, közel a hegycsúcshoz, ahova széles kőlépcsőkön és sziklás utakon jutunk fel. Majd a keresztény templomoktól eltérően itt nem egyetlen épületet találunk, hanem az egész komplexum egy nagyobb területen fekszik, szabadtéri és zárt részekkel.

img_9281.jpg

A templom kapuja egy cseréptetős épület, ahol áthaladva többek között azt ellenőrzik, hogy megfelelő öltözékben lépünk-e be. Ugyanis nem szabad cipőben és térd fölött érő nadrágban bemenni. A kapun áthaladva aztán a szikla oldalában öt barlangszentélyt találunk, bennük különböző történelmi korokból származó szobrokkal és festményekkel. A sziklafalba vájt szentélyek között egy fedett folyosón közlekedhetünk - innen nyílnak a kisebb-nagyobb barlangtermek. 

img_9238.jpg

Ezekben a látogatható termekben - azt mondják - körülbelül 150 Buddhát találunk. A legnagyobb és talán legérdekesebb terem közel 1200 négyzetméteres, benne több mint 70, nagyrészt Buddhát ábrázoló szoborral. Van köztük egészen hatalmas méretű, fekvő, a már halott Buddhát szimbolizáló alkotás és több lótuszülésben megörökített Buddha is. Mindegyik szentélynek a festése is érdekes, és nem csupán a falakat, de még a plafont is kifestették.

img_9256.jpg

Lesétálva a hegyről, itt áll egy buddhista múzeum is, amit csak Aranytemplomnak neveznek. Mögötte egy hatalmas arany Buddha szobor, amit egészen az országútról is látni, A különös épület egyébként már a modern kor szülötte, 2000-ben adták át, és a nevével ellentétben nem egy valódi templom, hanem odabent múzeum, könyvesbolt és kávézó üzemel.

img_9337.jpg

Az épülettől jobbra, a domboldalon szerzeteseket ábrázoló szobrokat látunk, akik a "templom" felé igyekeznek. Körülöttük azonban valódi, hús-vér majmok garázdálkodnak, akik zöldségeket és virágszirmokat majszolgatnak. Ezek a majmok szinte mindenhol mindenhol ott vannak, és egyáltalán nem zavartatják magukat: nem félnek az emberektől sem, így az sem ritka, hogyha közvetlenül mellettünk élnek családi életet:

img_9299.jpg

süti beállítások módosítása