360 fokos szelfi a levegőből, egy "repülő kamerával"
2019. február 21. írta: Gaba VR

360 fokos szelfi a levegőből, egy "repülő kamerával"

A "Flying Cam" technika

flying-cam_00_05_29_07_still002.jpg

Új dimenziók az utazó szelfik terén? Lépj szintet, és készíts képeket "repülő kamera" hatással. Tárd szét a karjaid, és csinálj pár olyan felvételt, mintha drónnal fotóztad volna magad! És ehhez még csak fel sem kell dobnod a kamerát. Csak egy 360 fokos fényképezőgépre és egy szelfibotra van szükséged. 

Érdemes tudni, hogy a 360 fokos műfajban is szeretek nem mindennapi, kicsit szokatlanabb képeket készíteni, és ehhez hozzátartozik, hogy néha megpróbálom elgondolkodtatni az embereket, hogy vajon hogyan is készült egy-egy felvétel. És a „flying cam” is egy ilyen technika.

A lényege, hogy ezeken a képeken mindkét kezem szabad, míg sem állványt, sem drónt és egyéb felfüggesztést sem használok: így készítem el a 360 fokos szelfiket.

Jellemzően a kezeimet látványosan fel is emelem, és emiatt sokszor kaptam már olyan kommenteket, miszerint egy kötél van kifeszítve középen, vagy épp drónt használok. De a valóság ennél sokkal egyszerűbb: csak egy 360 fokos kamera és egy szelfibot kell hozzá!

flyingcam01-lp-hd.jpg

A 360 fokos kamerákról tudni kell, hogy manapság már nagyon jó képillesztéssel dolgoznak. Ám közvetlenül a kameratest körül van egy „vak terület”, amit kihasználva egy jól pozícionált szelfibot teljesen láthatatlan lesz a képeken.

A lényeg, hogy minden esetben teljesen egyenesen kell állnia a kamerának a szelfibothoz képest. Hogyha ez megvan, már "csak" fel kell szabadítanunk mindkét kezünket. És itt jön a trükk!

flying-cam-polo_alatt.jpg

Ha ing vagy mellény van rajtunk, esetleg bármilyen olyan fölső, aminek nem túl szoros a nyaka, akkor látszólag gond nélkül keresztül tudjuk vezetni rajta a szelfibotot, ám ha szűkebb nyakú pólót hordunk, vagy épp a strandon vagyunk, és nincs is rajtunk fölső, akkor is van megoldás.

A dolog kulcsa, hogy akár a ruha alatt vezetjük át, akár kívül hagyjuk a szelfibotot, a végét a nadrágunknál az övünk mögött mindig stabilan rögzítsük. Érdemes úgy csinálni, hogy kicsit lejjebb érjen a vége, és ezáltal a combcsontunk és az öv között szorosan és fixen feszüljön. Így biztos, hogy nem dől majd el semerre, sőt akár kicsit sétálhatunk is vele.

flying-cam-rogzites.jpg

A 360 fokos kamerákat legtöbbször wifi kapcsolattal telefonról is irányíthatjuk, és a legtöbb típusnál időzítőt is beállíthatunk. Ezt a funkciót fogjuk használni ahhoz, hogy megszabaduljunk a telefontól: tehát beállítjuk az időzítőt, eltesszük a telefont, és várunk, amíg elkészül a kép.

flying-cam-self-timer.jpg

Ha már megvan a kívánt póz, de nem szeretnénk túl sokat rakosgatni a telefont, timelaps üzemmódban is fotózhatunk. Ezt sok kamera "interval shootig"-nak nevezi.

A lényeg, hogy beállíthatunk akár 2-10 másodperc körüli intervallumokat, és a kamera addig készít képeket 2-10 másodpercenként, amíg le nem állítjuk. Így nem kell mindig elővenni a telefont, hanem egyszer elindítjuk a fotózást, és automatikusan készülnek a képek. Aztán valamelyik csak jól sikerül.

flying-cam-pelda.jpg

Viszont még egy dologra vigyáznunk kell a tökéletes eredmény érdekében. És az az árnyék! Egy rossz helyen megjelenő árnyék ugyanis elrontja a képet és lebuktatja a technikát.

Fontos, hogy ne fotózzunk úgy, hogy teljesen nappal szemben állunk, mert a kamera árnyékot vet a fejünkre vagy a testünkre.

Még ha oldalról is jön a Nap, amint felemeljük a kezünket, könnyen oda is árnyékot vethet, szóval figyeljünk erre is, és eszerint állítsuk be a kezeket. A legjobb, ha a kamera árnyékát a földön látjuk, vagy ha fekete fölsőben vagyunk, és akkor azzal megúszható, hogy testen és a karokon lévő árnyék bárkinek feltűnjön. Illetve, ha a fölsőnk alatt vezetjük át a rudat, azzal is minimalizálhatjuk a testre vetülő árnyékokat.

flying-cam_00_08_05_01_still014.jpg

Röviden ennyi a trükk: felszabadult mindkét kezünk, a kamera és a szelfibot árnyéka sem vetül ránk, és máris kész a tökéletes illúzió.

Remélem, kipróbáljátok és szeretni fogjátok ezt a technikát. És ha tetszett ez a kis technika, és szívesen látnátok, olvasnátok még hasonló tartalmakat, kövessétek a blogomat, illetve bátran nézzetek körül a YouTube csatornámon, és kövessetek ott is!

flying-cam_00_05_29_07_still002.jpg

Ha lemaradtatok volna róla, a képre kattintva nézzétek meg egy másik technikámat is:rearguard360.jpg